Clarice Lispector, Latin edebiyatının Kafka'sı olarak anılır, fakat onu sadece bu kelimelerle anlatmak yetersiz kalır. Clarice Lispector bedeniyle yazdığını söyleyerek aynı zamanda üstkurmaca ve bilinç akışı tekniğine yani bir soluk getirmiş, kendine has noktalama işareti kullanımıyla ve anlattıklarıyla edebiyat dünyasında kendine bir yer edinmiştir.
Clarice Lispector, Ukrayna'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı'nın etkilerini tüm yoğunluğuyla hisseden ülkesinden ailesiyle Brezilya'ya göç etti. Rio'da hukuk eğitimi alırken ilk öykülerini yazdı. Fakat onun adını edebiyat çevrelerine duyuran romanı Yabani Kalbin Yakınlarında'yı 23 yaşında kaleme aldı. 1977 yılında hayata gözlerini yuman Lispector'un dünyaca tanınması ise ölümünden yıllar sonra 2015 yılında bir eserinin İngilizce'ye çevrilmesiyle başladı.
İlk romanı Yabani Kalbin Yakınlarında, deneysel bir roman. Güçlü olmaya çalışan bir kadını, Joana'yı, anlatan Lispector, onun yaşamının, duygularının etrafında dolanarak bize tadı damağımızda kalan bir roman sunuyor. Ve altını çizdiğimiz onca cümleden birini sizle paylaşmak isteriz:
"Bazı şeyleri görebilmek için bir miktar körlük gereklidir."
Yaşam Suyu kitabı yazarın başyapıtı olarak nitelendirilir. İç monolog olarak yazılmış kitap içinde Lispector'ün birçok kitabı gibi değerli fikir, düşünce barındırır ve okuması diğer kitaplarına göre biraz daha karmaşık olabilir. Yazarın anlatım tarzına alıştığınızda kitabın nasıl bittiğini anlayamayacaksınız. Yaşam Suyu kitabından bir cümle seçecek olursak:
"Kandimden vazgeçerek aşıyorum kendimi ve böylece dünya oluyorum."
Yıldızın Saati, yazmaktan bahseder ve pusulayı yaşama çevirir. Çünkü Lispector için yazmak, yaşamaktır. Yazar anlatıma dahil olur ve bu kitapta yazarın dahil olmadığı bir konuşmanın eksik kalacağını hissedersiniz. Yıldızın Saati'nden bir cümle:
"Kız var olduğunu bilmiyordu. Bu nedenle kendi mutsuzluğunun ayırdında değildi."
G. H.'ye Göre Çile karamsar fakat sizi içine çeken bir kitap. G. H. boşalan hizmetçi odasına girdiğinde bir hamam böceği görüyor ve kitap buradan sonra akmaya başlıyor. Lispector'ün tarzı olan derin monologları bu kitapta da görüyorsunuz. Bu kitaptan bir cümle seçecek olursak:
"Belki de hayal kırıklığı artık bir sisteme ait olmama korkusudur."
Clarice Lispector, kendine has sesiyle edebiyat dünyasında kendine yer edinmiş, eşsiz bir yazar ve bu yazarın tüm kitaplarını MonoKL Öneriyor!