Her kitabımızın yeri bizde ayrı. Ama tuhaf bir dönemden geçiyoruz ve bir yılı aşkın süredir, mümkün olduğunca evdeyiz. Bu dönemde tüm alışkanlıklarınız gibi okuma alışkanlığını da değişime uğradıysa, listemize bir bakın:
1- Sonsuzluğun Sonu- Isaac Asimov
İşte her listeye gidebilecek bir kitap. Bilim kurgu, aşk ve macera. Daha ne olsun? Asimov, yarattığı evreni açıklıyor ve sonra sizi o evrene davet ediyor. Bilim kurgu seviyorsanız, okuyun, sevmiyorsanız bu kitaptan sonra eminiz fikriniz değişecek.
2- Almuric- Robert E. Howard
Conan sevenler için macera ve bilim kurgunun iç içe geçtiği, heyecanın bir an bile düşmediği, her ne kadar uzun zaman önce yazılmışsa da bilim kurgu özelliklerini korumuş bir roman.
3- Kırk Öykü- Donald Barthelme
Postmodern öyküye büyük katkıları olan Barthelme'i eve kapandığımız bu dönemde kitap okumak istiyor ama bir iki sayfa sonra bırakıyorsanız, tavsiye ediyoruz. Kısa ve çarpıcı öyküleriyle etkili bir yazım tarzına sahip yazarımız bu günlerde size eşlik edebilir.
4- Graeme Macrae Burnett- Kan İzlerinin Peşinde
Suç romanı seviyorsanız, bu roman tam size göre. Ayrıca Man Booker finaline kalan ilk suç romanı olarak tarihe geçen bir kitap. Cinayet işleyen bir adamın yargılanma sürecini anlatıyor. Gerçek bir olaya dayanmamasına rağmen, yazar o kadar iyi kurgulamış ki, tarihi bir olaydan bahsedildiğiş hissine kapılabiliyorsunuz.
10 Ağustos 1869 sabahı, 17 yaşındaki Roderick John Macrae 3 kişiyi küreğiyle öldürdü. 15 yaşındaki Flora Broad, 3 yaşındaki Donnie Broad ve Lachlan Broad. Kana bulanmış halde evden çıktı. Ne pişmanlık duydu ne de acı. Yapması gerektiğini düşündüğü şeyi gerçekleştirmenin verdiği rahatlama hissi? Belki.
5- Antoine Laurain- Kırmızı Defterli Kadın
Bu dönemde sıcacık bir aşk öyküsü okumak isteyenler için Kırmızı Defterli Kadın'ı tavsiye ediyoruz. Kırmızı Defter Kitabevi’nin sahibi Laurent, bir kadın çantası bulur. Patrick Modiano imzalı kitaptan dolayı Laurent’ın çantanın sahibini çok merak eder. Ve Paris atmosferinde adamın kadını arayışına, film tadında romantik bir hikayeye tanıklık ederiz.
6- Karl Ove Knausgaard- Sonbahar
Knausgaard sıradan dünyanın içinden hepimiz için düşünülecek bir şey çıkarıyor. Bu kitap her ne kadar kızına doğmadan önce yazılmaya başlanmış ve ona hayatın anlamını, hayattaki her şeyi anlatma amacı güden bir kitap olsa da bizim için aynı şeylere farklı bir bakış sağlıyor. Kitap, deneme tarzında yazılımış.
7- Clarice Lispector- G. H.'ye Göre Çile
Entelektüel değilim, bedenimle yazıyorum, diyen Clarice Lispector her romanında olduğu gibi bu romanında da bilinç akışı tekniğiyle büyülüyor. Kafkaesk tarzıyla önce Brezilya edebiyatında daha sonra da dünya edebiyatında iz bırakan Lispector'ün kitabını söyle anlatabiliriz:
Bir gün bir kadın bir hamam böceğiyle karşılaşır ve bundan eşsiz bir roman doğar.
8- Kobo Abe- Kumların Kadını
Sinemaya uyarlanmış, birçok ödül ve övgü almış filmi olan kitap KoboAbe'nin karanlık dünyasını önce satırlarda daha sonra filmde bulmak isteyenler için birebir. Virane Harita ve Başkasının Yüzü kitapları da Hiroshi Teshigahara tarafından filmleştirilmiş olan Kobo Abe, bizi kendi dünyasına çekerek düşünmeye, belki içimizde saklanan sorulara cevap bulmaya çağırıyor.
Birbirinden güzel bu kitapları MonoKL Öneriyor!